Je bent hier:  nl  /  Blog  /  Mijn buurman en ik

Mijn buurman en ik

Mijn buurman eet vlees dat maar een paar euro per kilo kost. Hij is kennelijk niet erg benieuwd naar de kwaliteit van dat vlees, laat staan naar de kwaliteit van het leven van het dier waarvan zijn vlees afkomstig is.

Hij kleedt zich in slobberige broeken waarvan ik vermoed dat ze onder beroerde omstandigheden worden gemaakt door mensen die voor weinig geld veel moeten werken.

En dan rijdt hij ook nog rond in een opzichtige benzineslurpende SUV.

Tussen mij en een betere wereld… bevindt zich deze buurman.

 

Iets als dit heb ik vaak horen zeggen bij allerlei gelegenheden waarin ik in gesprek was  over de problemen van deze tijd en over de noodzaak en mogelijkheden om deze wereld tot een betere plek te maken.

“Ik zou wel biologisch vlees willen eten, of vegetariër willen worden, fairtrade kleding willen kopen en vaker op de fiets gaan i.p.v. met de auto… maar wat heeft dat voor zin als mijn buurman net zoals de meeste anderen gewoon zijn gang blijft gaan en vasthoudt aan al die gewoontes die de wereld tot een onleefbare planeet dreigen te maken?”

 

Moedeloos en een beetje gemakzuchtig, dat zijn we allemaal wel eens. Maar welke plausibele reden kan er zijn te wachten op het goede voorbeeld van de buurman?

 

Ik kan er geen bedenken.

Iedere verstandige handeling is er één.

Ieder mens die ik rechtdoe is er één.

Iedere zinnige gedachte die ik denk, kan uitgroeien tot mijn levensmotto.

 

Ik heb lang gewacht op het goede voorbeeld van mijn buurman (of van wie dan ook). Totdat ik op een dag bedacht: misschien wacht hij wel op míjn voorbeeld.

 

John Hogervorst


John  |  2013 08 24  |  Permalink  |  Delen

1 reactie

Mirjam Kuster  |  2013 09 09

Lucky buurman die je hebt!

Reageer

naam *
e-mailadres
reactie *
spam bescherming *
* = verplicht

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

 

Heb je een suggestie, tip, opmerking of vraag? Mail ons!

 

 

Vernieuwende ideeën over de inrichting van de samenleving zijn meer dan nodig. Klik hier voor een groeiende collectie artikelen.

 

 

Like Summer Foundation

op Facebook

 

 

 

Volg Summer Foundation

op Twitter

 

 

 

Volg Summer Foundation

op

 

 

Volg Summer Foundation

op LinkedIn

 

 

Summer Foundation streeft naar een vrije, gelijke en solidaire samenleving. Meer hierover...