Het sprookje van de buurman en de koelkast

Er is mij iets overkomen waar ik nog steeds met mijn hoofd niet bijkan. Gisteravond om tien uur kwam mijn buurman binnen wandelen. Hij liep rechtstreeks naar de koelkast en stopte de volledige inhoud daarvan zonder blikken of blozen in twee grote  boodschappentassen en liep linearecta de deur weer uit. Onderweg naar buiten scheurde één van de tassen open, waardoor er in mijn huiskamer een spoor van kapot gevallen flessen, sausjes en jampotjes achterbleef. Er zitten nu allemaal vieze vlekken in mijn vloerbedekking, die ik er met geen mogelijkheid meer uitkrijg.

 

Toen ik van de ergste schrik bekomen was, ben ik naar mijn buurman toegelopen om om opheldering te vragen. Hij zei dat het normaal was wat hij had gedaan en dat ik niet zo moest zeuren over een paar boodschappen. Toen ik hem vervolgens vroeg om dan in ieder geval de rotzooi in mijn kamer en gang op te ruimen of op zijn minst de schade te vergoeden, smeet hij de deur in mijn gezicht dicht en zei dat het mijn rotzooi was en dat ik het zelf maar moest opruimen.

 

Ik heb vervolgens de politie gebeld, maar die zeiden dat ze niets voor me konden betekenen. Ik moest eerst maar zien te bewijzen dat mijn buurman degene was geweest die de rotzooi had achtergelaten. Het was zijn woord tegen het mijne. Twee dagen later hoorde ik dat mijn buurman de inhoud van mijn koelkast heeft verkocht op een lokale markt in de buurt.

 

Wat u net gelezen heeft, is gelukkig niet echt gebeurd, maar het vertoont wel grote overeenkomsten met de manier waarop oliemaatschappijen hun werk doen. Ze kloppen op de deur van andermans huis en beginnen met het ontginnen van bodemschatten, oftewel het leeghalen van de koelkast. Ze noemen dit proces ‘research and development’. Als ze gevonden hebben wat ze zochten, komt de boodschappentas tevoorschijn. Dit noemen ze ‘investeringskosten’. Daarna gaan ze de markt op en worden de goederen verkocht volgens de principes van de ‘vrije markt’ aangestuurd door het mechanisme van ‘vraag en aanbod’.

‘De oliemaatschappij is als mijn buurman, maar hij heeft alleen een andere naam, namelijk ‘ondernemer’ en het is een goede ondernemer want hij weet ‘winst’ te maken. Het feit dat deze buurman weigert de rotzooi op te ruimen en ook de schade niet wil vergoeden, heet met een mooi woord ‘winstmaximalisering’. En oom agent die toekijkt, maar niet ingrijpt, is vergelijkbaar met een falende overheid, die niet in staat is goede regels op te stellen of te handhaven.

 

Misschien vindt u mijn vergelijking wat overtrokken, maar ik ben er zeker van dat de bewoners van Nigeria, geconfronteerd met de door Shell veroorzaakte milieuvervuiling,  zich aardig herkennen in het “sprookje van koelkast en de grijpgrage buurman”. Ook Shell weigert stelselmatig de vervuiling te betalen en wandelt weg met torenhoge winsten. Net als vele andere oliemaatschappijen, zoals Exxon Mobil en BP, die de afgelopen decenia enorme milieurampen hebben veroorzaakt.

 

Dat is niet netjes van deze multinationals, maar het echte probleem is terug te voeren naar de manier waarop we in onze economie omgaan met bezit. Wij vinden het normaal en zelfs verstandig om grond en grondstoffen, stukjes aarde, te verkopen en tot privébezit te maken. Dat doen we al millennia lang, dus we weten niet beter.

 

Maar wat zou er nu gebeuren als we zouden besluiten dat de aarde en haar grondstoffen voortaan geen privébezit meer kunnen zijn. Wat zou er gebeuren als we zouden overstappen van een door winst gedreven economie, naar een systeem waarbij het algemeen welzijn het belangrijkste uitgangspunt vormt. Een nieuw systeem dat verantwoord, duurzaam ondernemen bevordert en vervuilende en verspillende praktijken tegengaat. Een economische stelsel dat uitgaat van solidariteit, coöperatie en algemeen welzijn.

 

Ben ik misschien teveel een dromer?

 

Ik denk het niet! Kijk maar op www.summer-foundation.org en bekijk de initiatieven die aantonen dat het anders kan. 

 

Michel Bijpost

 


 |  2013 08 06  |  Permalink  |  Delen

Reageer

naam *
e-mailadres
reactie *
spam bescherming *
* = verplicht

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

 

Heb je een suggestie, tip, opmerking of vraag? Mail ons!

 

 

Vernieuwende ideeën over de inrichting van de samenleving zijn meer dan nodig. Klik hier voor een groeiende collectie artikelen.

 

 

Like Summer Foundation

op Facebook

 

 

 

Volg Summer Foundation

op Twitter

 

 

 

Volg Summer Foundation

op

 

 

Volg Summer Foundation

op LinkedIn

 

 

Summer Foundation streeft naar een vrije, gelijke en solidaire samenleving. Meer hierover...