Je bent hier:  nl  /  Blog  /  Fairtrade

Fairtrade

"Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden." Deze dringende oproep van een aantal koffieboeren in Mexico leidde in 1988 tot de oprichting van het Max Havelaar-keurmerk. Nog in november 1988 kwam de eerste ‘fairtrade-koffie’ beschikbaar. Nu, 25 jaar later, is fairtrade een algemeen bekend begrip, zijn er enkele duizenden fairtrade-producten beschikbaar en is de fairtrade-beweging actief in tientallen landen.

 

Dat het kleine koffieboertje in Latijns-Amerika een eerlijke prijs verdient voor het product dat hij levert, is een gedachte die elk mens kan volgen, en kan bevestigen. En daarover doordenkend, is het ook niet moeilijk om in te zien dat niet alleen de koffieboer een eerlijke prijs verdient maar ook zijn medewerkers en alle anderen die iets gedaan hebben met de koffie die ik aanschaf. En het is ook helder dat dit alles niet alleen geldt voor koffie, maar ook voor thee, bananen, pindakaas, kleding, … voor alles dat ik consumeer.

 

Wie iets maakt of wie meewerkt aan het maken van een product, kan dat slechts doen wanneer er een concrete behoefte bestaat aan dat product. Het is de consument die een economisch productieproces mogelijk maakt. Dat doet hij door producten aan te schaffen en te consumeren. De verhouding tussen producent en consument is een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid: producent en consument kunnen niet zonder elkaar.

 

Zonder de consument kan de producent niet produceren; zonder de producent kan de consument niet consumeren. (Ze worden daarin bijgestaan door de handel als schakel tussen producent en consument.) Producent en consument zijn levenslang op elkaar aangewezen!

 

Dat maakt het betalen van eerlijke prijzen tot een kwestie van gezond verstand. Door eerlijke prijzen te betalen lever ik mijn bijdrage aan een economie die in sociaal opzicht toekomstbestendig is: de mensen die meewerken aan de producten die ik consumeer, kunnen dankzij een eerlijke prijs een menswaardig bestaan opbouwen - en dat stelt hen in staat voor mij, en anderen, te blijven produceren.

 

Eerlijk duurt dus echt het langst…

 

John Hogervorst, november 2013


John  |  2013 11 04  |  Permalink  |  Delen

Reageer

naam *
e-mailadres
reactie *
spam bescherming *
* = verplicht

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

 

Heb je een suggestie, tip, opmerking of vraag? Mail ons!

 

 

Vernieuwende ideeën over de inrichting van de samenleving zijn meer dan nodig. Klik hier voor een groeiende collectie artikelen.

 

 

Like Summer Foundation

op Facebook

 

 

 

Volg Summer Foundation

op Twitter

 

 

 

Volg Summer Foundation

op

 

 

Volg Summer Foundation

op LinkedIn

 

 

Summer Foundation streeft naar een vrije, gelijke en solidaire samenleving. Meer hierover...